Niels Torp

Niels August Torp er en norsk arkitekt og daglig leder ved arkitektkontoret Niels Torp AS. Han er oppvokst i en arkitektfamilie og overtok familiefirmaet i 1974.

Torp har en stor og bred portefølje å vise til, og har både arbeidet med offentlige gater og boligområder, bygårder, større kontorbygg og restaurering av eldre bygg. Blant de viktigste byggverkene fra Torp er Vikingskipet på Hamar, Tjuvholmen i Oslo, hovedkontorene for både SAS og British Airways, og terminalbygget på Oslo Lufthavn, Gardermoen.

Vikingskipet

Nils Torp og Biong & Biongs er arkitektene bak Vikingskipet på Hamar, og de har klart å kombinere bruk av ny konstruksjonsteknikk og arkitektur med moderne og historiske aspekter i ett og samme bygg.  Konstruksjon og design var i tråd med ønsket utforming og kunne samtidig tilfredsstille et stramt olympisk budsjett.  Bygningen viser det klassiske forholdet mellom form og teknikk, mellom designkrav og statiske hensyn.

Hallens enorme størrelse og markante utforming gjorde ytterligere drastiske virkemidler unødvendig. Betonger er ubehandlet, mens takflaten har fått et forsiktig blåstikk. Ytterveggene ble malt svarte for å virke lettere mot takflatens lange strekk, og basisfargen ble grønn, som gjenspeiler idrett, friluftsliv og glede.

Hovedkvarteret til British Airways

Når Niels Torp utformet et nytt hovedkvarter for British Airways i nærheten av Heathrow flyplass, som skulle bringe sammen 2500 mennesker fra 14 nasjonaliteter, var målet å skape et samfunn basert på åpenhet og lagarbeid – og reflektere flyselskapets nye identitet: “verdensborger”.

Resultatet ble en gruppe av seks bygninger eller “hus”, nå kjent som Waterside. Hvert “hus” har et dedikert tema fra verdensgeografien og ligger langs en sentral gate som er 175 meter lang. Gaten, som er en videreutvikling av Torp sin berømte SAS bygning i Stockholm, er ikke bare et bindeledd for hele bygningen, men et aktivt arbeidsmiljø hvor folk kan samarbeide, møtes og spise. Fra parkeringsanlegget blir personalet ledet gjennom en “gate”, som er en sentral gjennomfartsåre samt bidrar til et stimulerende miljø.

Tjuvholmen

Med sin moderne arkitektur, har Tjuvholmen raskt utviklet seg til et ynglested for alle som ønsker å ta seg en spasertur i området. Holmen har blitt utviklet til en mangfoldig del av byen, med alt fra leiligheter til kontorlokaler og butikker. Byutviklingen av Tjuvholmen startet tilbake i 2005, og de første beboerne flyttet inn bare to år senere.

Attraksjoner og fellesareal er de mest sentrale delene av den nye Tjuvholmen, noe som både Oslo-borgere og besøkende nyter godt av. Astrup Fearnley Museet er en av de mest besøkte attraksjonene på holmen og den nye museumsbygningen er et kunstverk i seg selv. Den ble designet av den verdensberømte italienske arkitekten Renzo Piano og tok imot sine første besøkende 29. september 2012.

Prosjekter under oppføring

Niels Torp As har en rekke prosjekter under oppføring, som er ventet å stå klart de nærmeste årene. I Åsane i Bergen skal det utvikles et urbant og moderne bysentrum, med utgangspunkt i en rekke store og ikke så fine kjøpesentre som er plassert ut i området. Arkitektkontoret har også designet China Eastern Airlines sitt nye hovedkontor, som skal plasseres i nærheten av Hongqiao flyplassen i Shanghai. Klyngen av bygninger, inkludert de omkringliggende parkområde og det indre av de offentlige områdene er designet av Torp.