Kjetil Trædal Thorsen

Kjetil Trædal Thorsen er en av Norges mest anerkjent arkitekter, og som leder for arkitektkontoret Snøhetta har han vært sterkt involvert i å fullføre en rekke prestisjeprosjekter spredt rundt på alle kontinenter. Snøhetta har mottatt en rekke priser for sine arbeider, og Thorsen selv har blir utnevnt til æresmedlem av Norske arkitekters landsforbund for sin betydelige innsats for norsk arkitektur.

Thorsen har gjennom Snøhetta vunnet flere prisbelønte designkonkurranser for utvikling av offentlige bygninger over hele verden, deriblant museet som ble bygd i forbindelse med vinter-OL i Lillehammer, Serpentine Gallery sin midlertidige paviljongen i London, det nye Biblioteket i Alexandria, Egypt, og det nye operahuset i Oslo.

Bibliotek Alexandrina

Bibliotek Alexandrina i Egypt er et spektakulært, state-of-the-art anlegg med en uløst arkitektonisk identitet. Bygget stod ferdig i 1989 som en moderne oppstandelsen fra det sagnomsuste biblioteket ved Alexandria som ble æret i hele den antikke verden, skal den nåværende bygningen tjene som et bånd til historien og kulturarven. Men modernitet og teknologiske nyvinninger gjør bygget desidert mer fremtidsrettet enn kun en historisk referanse, en kosmopolitisk utforskning av form og ingeniørkunst som lengter etter en sterkere følelse av regional tilhørighet.

Operahuset i Bjørvika

Operahuset har satt Norge på det arkitektoniske verdenskartet for nyere arkitektur. Plassert i hjertet av Oslo og med et spennende og moderne formmessig uttrykk er dette et norsk arkitekturikon. Den ytre formen blir ofte sammenlignet med et isfjell, med en overflate i marmor, glass og aluminium som reflekterer både sollys og havblikk.

Operataket er et populært utfartssted, og muligheten til å utnytte dette arealet har gitt bygget en ekstra dimensjon. Dette var grunntanken til Snøhetta, hvor utsiden skulle oppleves som et stort, åpent og felles territorium. Dette har medført at Operahuset har blitt en destinasjon, og ikke bare et objekt.

Innvendig finner vi foajeen som består av en bølgevegg i eik, hvor både trapper og billettluker er bygd inn i denne. Veggen er satt sammen av moduler slik at den absorberer lyd og gjør akustikken i foajéområdene mykere. Eik er også benyttet i hovedsalen, hvor både vegg, balkonger og seter er formet med en relasjon til hav og bølger.

Kong Abdulaziz senter

Kong Abdulaziz senter for verdenskultur er en dristig nytt initiativ for å fremme kulturell utvikling i Saudi Arabia. Etter en arkitektdesignkonkurransen i 2007 ble Snøhetta valgt å utforme dette nye prestisjetunge kulturstudioet. Senteret vil inneholde et bredt spekter av aktiviteter for lokalbefolkningen og blir et kulturelt landemerke på både regionalt, nasjonalt og globalt nivå. Bygningene vil romme ulike kulturelle fasiliteter, inkludert et auditorium, kino, bibliotek, utstillingshall, museum og arkiv. Auditoriet vil kunne ta i mot 930 besøkende, og vil sørge for et bredt spekter av arrangementer som spenner fra opera, symfonikonserter, musikaler og foredrag. Sammen med en mindre kino, vil dette være en enestående arena for scenekunst i kongeriket. Biblioteket vil bli et senter for læring, og inneholde mer enn 200.000 bøker, med fri tilgang for alle aldre og kategorier av brukere. Den store utstillingshallen vil huse store utstillinger, sosiale arrangementer, banketter og konferanser.