Juvet landskapshotell i Valldal

Arkitektene bak Juvet landskapshotell, Jensen & Skodvin, ønsket å skape et hotell som ikke skulle trenge seg på naturen, men heller eksistere i harmoni med landskapet som en del av det. Konseptet med et landskapshotell dukket opp som en mulighet til å tilby en opplevelse med fantastisk natur med minimal intervensjon, for å åpne opp for overnattingssteder som ellers ville bli forbudt av hensyn til bevaring.

Juvet landskapshotell ligger i Valldal, nær byen Åndalsnes på nordvestlandet. Forbipasserende turister blir tiltrukket av et spektakulært fossefall i en dyp kløft i nærheten av veien, “Gudbrandsjuvet”. Om vinteren blir dette høye fjellpasset stengt på grunn av store snømengder i fjellet, og all trafikk blir omdirigert langs en betydelig lengre rute nede ved sjøen, noe som gjør den øde stemningen enda klarere.

En følelse av romslighet

Hotellet er bygget i to hovedfaser. Syv rom og en egen spaavdeling ble bygget i den første fasen, fra 2007 til 2010. I den andre fasen, fra 2012 til 2013, ble det bygget to rom ekstra. De to nye rommene er i tråd med resten, selv om de har blitt konstruert med både en mer sofistikert, og samtidig et mer enkelt arkitektonisk språk og teknologi.

Alle rommene har litt forskjellige utførelser, som et resultat av lokale topografiske behov og hvordan trærne er plassert, samt å maksimere kravene til privatliv og best mulig utsikt. Ingen rom krevde å gjøre endringer i terrenget, ettersom rommene ble integrert inn i den eksisterende topografien.

Arkitekturen på rommene

Hvert rom har en eller to vegger som er bygget i glass. Gjennom en nøye prosess har hvert rom fått sin egen eksklusive utsikt over del av landskapet, som endrer med årstidene, været, og tiden på døgnet. Ingen rom ser inn til et annet slik at rommene oppleves som private selv om gardinene ikke blir brukt. Rommene er gitt en plass som er like stort som landskapet.

De første syv rommene er bygget i en massiv trekonstruksjon uten utvendig isolasjon, og er ment for sommerbruk. Hvert rom hviler på et sett med 40mm massive stålstenger boret inn i fjellet, hvor eksisterende topografi og vegetasjon nesten står urørt. Glasset er satt opp mot tynne rammer av tre, låst med standard stålprofiler, ved hjelp av avtrappede kanter for å forlenge det ytre laget av hovedglassflater helt frem til hjørnene.

Interiøret er behandlet med gjennomsiktig olje med svart pigment, slik at refleksjoner fra den indre overflaten av glassveggen er minimert. Hyller, benker og et lite bord er alle bygget av de samme massive treelementer for å opprettholde en viss grad av monotoni som går overens med den komplekse utsikten over naturen og for å holde den visuelle tilstedeværelsen av interiøret på et minimum.

De to nye rommene

De to nye rommene er bygget i stil med det gamle norske stabburet – et lite tømmerhus for lagring av mat, med steinmur på hvert hjørne for å heve den slik at ingen mus eller rotter kunne komme inn. De nye husene er bygget på svært bratt terreng, på noen punkter med en 60 graders stigning. Hele rommet er hevet over bakken og hviler på stålpåler med en diameter på 30 mm. Rommet er løftet flere meter opp fra bakken på det meste, noe som gir en berusende følelse av å være konge over dine omgivelser.

De nye rommene har et mer minimalistisk arkitektonisk språk, konstruert som tømmerhus og bruker samme type tømmer i gulv, vegger og tak. Dette skaper et ensformige uttrykk som gjør det mulig for en større variasjon med hensyn til andre elementer, slik som størrelsen på vinduene. Hvert vindu har blitt skreddersydd for et spesielt formål, utformet for å presentere de mest sublime perspektiver tilgjengelig fra hvor som helst i rommet, det være seg en foss, en elv eller en fjelltopp.

Dørene er laget uten vanlige hengsler, fordi høyden på huset vil variere rundt 40 mm fra februar (lavest) til september (høyest). Hengslene består av en sirkulær stang som hviler i et hull i gulvet, med et tilsvarende hull i taket, som tillater endringer på høyden i løpet av året. Dørpanelet, som består av en glassrute, har blitt slisset inn i den vertikale stangen som utgjør hengselet.